Welkom!

Beste bezoeker,

Via deze blog willen wij u graag op de hoogte houden van onze geïntegreerde proef en wat meer uitleg geven over het onderwerp.
Onze geïntegreerde proef is het bouwen van een kofferdobson.

Om u even wat wegwijs te maken in het doorschakelen op onze blog: bovenaan vindt u verschillende tabs, voor elke stap we hebben genomen in onze GP kan u terrecht op een pagina.
Wees ook niet bang om even onze foto's te bekijken!

Met vriendelijke groet,
de kijkerbouwers!

Kofferdobson

Hier vind je algemene info over de telescoop, en over het kofferdobson model.

Spiegeltelescoop
Voordelen


-       Een spiegel heeft geen last van chromatische aberratie, doordat de lichtstralen nergens door materiaal hoeven te gaan. Daardoor is de spiegel geschikt voor een groot golflengtebereik.
(Chromatische aberratie of kleurschifting is een optische fout van lenzen en lenzensystemen die ontstaat doordat licht van verschillende golflengten niet in dezelfde mate wordt gebroken aan de lensoppervlakken.)
-       Een spiegel heeft minder oppervlakken die met grote precisie bewerkt hoeven te worden (de afwijking van de ideale vorm mag niet meer dan een fractie van de golflengte van het licht bedragen, in de grootteorde van 100 nm). Een lenzenkijker bevat minimaal twee lenzen, dus vier oppervlakken, terwijl een spiegelkijker meestal twee oppervlakken heeft.
-       Een grote spiegel buigt iets door ten gevolge van de bewegingen die hij moet maken voor het volgen van het waar te nemen object. Omdat deze vervorming bekend is, kan de spiegelondersteuning er proactief voor compenseren. Men spreekt dan van actieve optiek.
-       De ondersteuning kan adaptief gemaakt worden om beeldvervorming door de atmosferische turbulentie te compenseren. In de praktijk wordt bij grotere telescopen deze compensatie op de secundaire spiegel uitgevoerd.
-       Bruikbare telescoopspiegels kunnen veel groter gemaakt worden dan lenzen, en een kleine spiegel is goedkoper dan een even grote lens. Dit komt onder andere ook doordat aan glassoorten voor lenzen veel hogere eisen moeten worden gesteld dan aan glas voor spiegels. Ter illustratie: de grootste refractor heeft een objectiefdiameter van ongeveer een meter, terwijl de grootste spiegeltelescopen 10 meter in diameter zijn en er nog grotere in aanbouw zijn.
-      Heel grote spiegels kunnen uit meerdere segmenten opgebouwd worden.

Nadelen

Er zijn ook wat nadelen:
-    Het brandpunt van een spiegel ligt vóór de spiegel, dus binnen de lichtweg, zodat er speciale constructies nodig zijn.
-    Deze speciale constructies blokkeren meestal een deel van het licht en geven daarmee soms extra beeldafwijkingen en contrastverlies.

Gelukkig spelen deze nadelen geen zo'n grote rol en kan je ze met een beetje moeite wegwerken.

Newtontelescoop

File:Diagram Reflector Newton.svg

De Newtontelescoop heeft een paraboloïdische hoofdspiegel met een onder 45° geplaatste vangspiegel die het licht afbuigt naar een opzij van de telescoopbuis geplaatst oculair. Voor amateurs vrij eenvoudig zelf te bouwen.

Kofferdobson

De Dobson telescoop is een type telescoop die op zo’n manier is ontworpen dat je een relatief grote spiegel in een veel goedkopere en vooral lichtere maar wel erg stabiele opstelling kunt gebruiken. De ontwerpen van de Dobson telescoop zijn de laatste jaren erg veranderd. Enkele jaren terug zat je nog met het Newtonmodel in een buis, die moeilijk te verplaatsen waren. Nu zijn het goed doordachte telescopen die in sommige gevallen bijzonder weinig ruimte innemen tijdens het vervoer. Ook de gebruikte materialen kunnen zeer modern zijn. Er wordt steeds gezocht naar de lichtste, meest stijve en vooral ook praktische materialen.

3 opmerkingen:

 1. Ik ben het aan het volgen mannen :-)
  Mooie blog , mooi ontwerp. De telescoop zelf komt wel goed , ben ik zeker van ! Jullie inzet is er zeker...

  Jean-Pierre

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Enkele taalfoutjes in de tekst hierboven:

  het Newtonmodel in een buis, dat ...


  Mvg,

  M. Platteeuw.

  BeantwoordenVerwijderen

Voor vragen, kan je hier terecht

Naam

E-mail *

Bericht *