Welkom!

Beste bezoeker,

Via deze blog willen wij u graag op de hoogte houden van onze geïntegreerde proef en wat meer uitleg geven over het onderwerp.
Onze geïntegreerde proef is het bouwen van een kofferdobson.

Om u even wat wegwijs te maken in het doorschakelen op onze blog: bovenaan vindt u verschillende tabs, voor elke stap we hebben genomen in onze GP kan u terrecht op een pagina.
Wees ook niet bang om even onze foto's te bekijken!

Met vriendelijke groet,
de kijkerbouwers!

zondag 5 januari 2014

Schilderen

Nu de examens gedaan zijn, en het vakantie is, moesten we terug de draad oppikken in het 'eindwerkgebeuren'. Veel is er niet meer te doen aan onze telescoop. Allereerst willen wij Jean-Pierre Grootaerd en zijn team van de Universiteit Gent (fysica en sterrenkunde) (& de mensen van het AstroLAB IRIS ) bedanken voor alle begeleiding en informatie we gekregen hebben tijdens onze weg. Ook willen we hen bedanken voor de mooie afwerking en het knutselwerk van onze koffer. Ten tweede willen wij onze mentor Dhr. Platteeuw bedanken omdat hij onze koffer af ging halen in Gent!

Wat ons te doen stond in de vakantie was de telescoop schilderen. Het 'frame' van onze koffer was in hout. We kregen de opdracht om enkele delen van de telescoop in het mat-zwart te schilderen zodat deze heel donker is en het strooilicht (later) kan tegengehouden worden. We willen namelijk alleen het licht afkomstig van de sterren. Ook moesten we een kleur beslissen die het uiterlijk van onze telescoop tentoonstelt. We kozen voor het kleur groen, een beetje verwijzing naar onze school. 
Allereerst, voordat Jonas en Jeroen kwamen, heb ik al een prim-laag, op de delen die zwart moeten, aangebracht. Dit dient om de mat-verf met het metaal en hout te hechten. 

Reeds de laag droog was, konden we met het schilderwerk beginnen. We spraken goed af wie wat deed en het verliep vlot. We bekeken op internet voorbeelden van koffers om efficiënt te kiezen welke delen we schilderen. Het heeft namelijk geen zin om een bepaald vlak te schilderen als de verf er toch door wrijving terug afgaat.
Zo gezegd zo gedaan! De ochtend erop zijn er nog wat afwerkingen gebeurd die we niet zagen het moment zelf. Maar het resultaat mag er zijn.
We kijken er zeer naar uit om terug te gaan naar Gent om de final touch te geven aan onze telescoop. Daarna kunnen we eindelijk eens kijken naar wat er boven ons hoofd allemaal hangt en een kijkavond organiseren voor de geïnteresseerden. Vanaf dan kan het theoretisch werk beginnen!

2 opmerkingen:

 1. Prima schilderwerk!


  Als ik ooit nog bij mij thuis schilders nodig heb, ik weet wie ik moet contacteren. Graag dan ook voor ub prix d' ami als het kan.

  M. Platteeuw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt!

   U mag ons zeker vragen, wij zullen ter beschikking staan.

   Verwijderen

Voor vragen, kan je hier terecht

Naam

E-mail *

Bericht *