Welkom!

Beste bezoeker,

Via deze blog willen wij u graag op de hoogte houden van onze geïntegreerde proef en wat meer uitleg geven over het onderwerp.
Onze geïntegreerde proef is het bouwen van een kofferdobson.

Om u even wat wegwijs te maken in het doorschakelen op onze blog: bovenaan vindt u verschillende tabs, voor elke stap we hebben genomen in onze GP kan u terrecht op een pagina.
Wees ook niet bang om even onze foto's te bekijken!

Met vriendelijke groet,
de kijkerbouwers!

vrijdag 17 januari 2014

Foucaulttest


Wanneer de spiegel voldoende gepolijst is kan je nu ook de vormnauwkeurigheid gaan testen.  Deze vormnauwkeurigheid is nodig om te weten als de spiegel voldoende nauwkeurig is. Als de spiegel dus voldoende nauwkeurig is kunnen we overstappen naar de volgende fase, namelijk het paraboliseren. Er zijn verschillende mogelijke methodes om de vormnauwkeurigheid te bepalen  maar de klassieker blijft de Foucaulttest. Maar wat kun je nu precies doen met de Foucaulttest?

Krommingsmiddelpunt
Met een Foucaulttest kun je het krommingsmiddelpunt bepalen  van de spiegel want deze is als het ware deel van een grote bol. Een krommingsmiddelpunt is een punt dat ligt in het midden van deze denkbeeldige bol.

 


                     


Exact bepalen van het krommingsmiddelpunt
Het krommingsmiddelpunt exact  bepalen met de Foucaulttest doe je met een lichtbron die gericht is op de spiegel waardoor het licht weerkaatst. Wanneer je het weerkaatste licht insnijdt met een scheermesje zie je één van de drie onderstaande voorbeelden. Zo kan je bepalen waar het krommingsmiddelpunt  zich bevindt ten opzichte van de insnijding van het scheermesje. Hieronder zie je een voorbeeld van de Foucaulttest voor een sferische spiegel.                            

                      
 Foutenanalyse
Met een Foucaulttest kun je natuurlijk ook fouten op de spiegel waarnemen. De fouten die bedoeld worden zijn fouten in verband met de vorm van de spiegel. Enkele voorbeelden van foute vormen die je kunt bekomen en kunt zien met een Foucaulttest vind je in de onderstaande afbeelding.Enkele voorbeelden van beelden die je met de Foucaulttest verkrijgt bij foute spiegels zie je in onderstaande afbeelding. Je kunt de fouten op de spiegel duidelijk zien door de schaduwen en lichtvlekken die je kunt vaststellen.


We kunnen nu echter ook onze spiegel op een andere manier testen met de Foucaulttest. Door middel van maskertjes waarin vormen zijn uitgesneden en die we op de spiegel plaatsen. Wanneer we voor het krommingsmiddelpunt insnijden worden 1 van de vormen donker. We gaan nu op zoek naar het punt waar beide vakjes tegelijkertijd donker worden en meten hoeveel dit verschilt van de ideale parabool. Zo doen we dit voor verschillende maskertjes en we verwerken die resultaten dan in een softwareprogramma en zo bekomen we een foutencurve van onze spiegel. (deze wordt later nog op de blog geplaatst.)

voorbeeld van hoe de vormen uitgesneden worden op de maskers.


 Wegwerken van fouten

Er zijn twee manieren om een fout op de spiegel weg te werken. Je kunt meteen terugkeren naar een sferische spiegel en van daaruit vertrekken om zo weer een parabool te bekomen of je kunt zonaal gaan werken. Dit houdt in dat je de fout zonaal wegwerkt. Hierdoor creëer je echter telkens een nieuwe fout aan de rand van de fout die je hebt weggewerkt en zo moet je dit telkens herhalen tot je spiegel weer parabolisch is. Deze manier neemt dus heel wat tijd in beslag.

Bronnen

1 opmerking:

 1. Hier opnieuw een aantal taalfoutjes die er uit moeten. Ik doorloop jullie tekst van boven naar onder en verbeter hier en daar.

  Deze vormnauwkeurigheid is nodig .....: er ontbreken een aantal woorden in deze 'zin' opdat de inhoud begrijpelijk zou zijn.
  Tweede maal dat het woord Foucaulttest gebruikt wordt: geen spatie tussen de twee delen. En verder ook: Foucaulttest in één woord.
  een krommingsmiddelpunt is een punt dat ...
  Wanneer je het weerkaatste licht insnijdt ...
  En kunt zien met een Foucaulttest ... (bigenletter is hoofdletter ; verder nogmaals dezelfde fout)
  Enkele voorbeelden van van beelden: wellicht ander lettertype en lettergrootte dan de rest - aanpassen!
  Worden één van de vormen ...


  Mvg,


  M. Platteeuw.

  BeantwoordenVerwijderen

Voor vragen, kan je hier terecht

Naam

E-mail *

Bericht *