Welkom!

Beste bezoeker,

Via deze blog willen wij u graag op de hoogte houden van onze geïntegreerde proef en wat meer uitleg geven over het onderwerp.
Onze geïntegreerde proef is het bouwen van een kofferdobson.

Om u even wat wegwijs te maken in het doorschakelen op onze blog: bovenaan vindt u verschillende tabs, voor elke stap we hebben genomen in onze GP kan u terrecht op een pagina.
Wees ook niet bang om even onze foto's te bekijken!

Met vriendelijke groet,
de kijkerbouwers!

donderdag 30 januari 2014

Bezoek aan Gent op 22 januari

Na ons eerste bezoek aan Gent op 13 November, moesten we vorige week op 22 januari nog eens terug. Dit om onze sterrenkijker volledig te assembleren. We kregen ook nog wat verdere uitleg over de Foucaulttest over hoe je via software de foutencurve van onze spiegel konden visualiseren.


DE STERRENKIJKER ASSEMBLEREN


Het eerste wat we moesten doen waren kubusvormige blokjes in de hoeken van onze sterrenkijker plaatsen waaraan we de kijkerbuizen konden bevestigen. Terwijl ik en Michiel dit deden klopten Achile en Jeroen witte plaatjes in de rand van de doos om de kijker te kunnen roteren.











De volgende stap was om de kijkerbuizen op de juiste maat te zagen en deze te bevestigen aan de kijker. Hier hadden we wel enkele problemen want we zaagden ze de eerste keer te groot waardoor de kijker niet in verhouding was met de spiegel. Ook bevestigden we de wieltjes op de onderkant zodat we de spiegel konden draaien. Deze moesten in een cirkel onder een hoek van 120° t.o.v. elkaar bevestigd worden. We hadden ook enkele problemen me de plaats van enkele boringen waardoor we de spiegel niet meteen konden bevestigen in de kijker. We moesten immers nieuwe gaten boren wat ons weer wat tijd kostte. Er hing dan ook nog eens een plaatje te hoog waaraan we de buizen moeten vastklikken. Dit lukte niet, dus hebben ze dit iets lager gehangen.







Nadat we dit hadden gedaan konden we eindelijk beginnen met het volledig assembleren van de kijker. Daarna moesten de vangspiegel, de zoeker (die we een halfuurtje kwijt waren) en het oculair nog bevestigd worden en de spiegel was klaar.






vangspiegel







zoeker



Het allerlaatste wat we dan nog moesten doen was de spiegel collimeren en daarna konden we de spiegel testen. We testen de spiegel met een oculair dat enkel geschikt is voor objectief die relatief dicht bij ons staan, een beetje zoals een verrekijker. We namen een willekeurig object bv. een verkeersbord en keken of we scherp beeld kregen. Bij onze spiegel was dit het geval.


©JC

EXTRA:  Collimeren

Collimeren is zorgen dat alle optische onderdelen van de telescoop perfect kunnen samenwerken, m.a.w. we lijnen onze telescoop uit.
De reden waarom we onze spiegels moeten uitlijnen: 
  • bij grote vergrotingen willen we het beeld zien op de optische as (brandpunt ligt op die as, lengte van de as = brandpuntsafstand)
  • het brandvlak (vlak door je brandpunt) moet haaks staan op de oculair-as => beeld overal scherp
  • ervoor zorgen dat het brandvlak van de vangspiegel zo goed mogelijk verlicht => hoe meer licht, hoe meer details
Stappen om te collimeren:

Wij maakten gebruik van een lasercollimator, afbeelding hieronder, die we plaatsen in het oculair.




In het midden van onze hoofdspiegel kleefden we een simpele versterkingsring die als referentie van de collimatie wordt gebruikt.
De vangspiegel moet haaks gepositioneerd zijn t.o.v. het oculair.

1) Uitlijnen van de vangspiegel

We sturen vanuit het oculair een laserstraal naar de vangspiegel, die deze laserstraal weerkaatst naar onze hoofdspiegel. Nu zagen we volgende situaties:
  • De blauwe en groene straal stellen foute stralen voor: de straal moet perfect in het midden van de versterkingsring weerkaatst worden
  • De rode straal is de juiste straal
  • Naar gelang de straal niet in het midden van de versterkingsring weerkaatst wordt, moeten we de vangspiegel lichtjes kantelen of 'verplaatsen' d.m.v. schroeven achteraan de vangspiegel.


2) Uitlijnen van de hoofdspiegel

Als je de foto hieronder van de lasercollimator bekijkt dan zie je dat deze een 'roos' bevat. Deze roos heeft een welbepaald doel. Nu gaan we de hoofdspiegel bijregelen door hem te kantelen of lichtjes te 'verplaatsen', door aan de schroeven achter de hoofdspiegel te draaien.
Nu krijgen we weer 2 situaties:

  • De laserstraal wordt door de hoofdspiegel en de vangspiegel weerkaatst. Het streefdoel is dat deze laserstraal perfect in het midden wordt weerkaatst. Hier op onderstaande foto zit de laserstraal net naast het middelpunt. 










  • We regelen de hoofdspiegel bij
  • Op onderstaande foto zie je hoe de laserstraal perfect in het midden wordt weerkaatst. Nu we dit bekomen is de telescoop goed uitgelijnd en zullen de beelden minder vervaagd worden en zullen we weinig vervormingen krijgen.











©MD

1 opmerking:

  1. Wat de gepubliceerde teksten kuisen:

    de Foucault test

    wat ons weer wat tijd kostte ...

    Er hing dan ook nog eens ...

    voor een objectief dat relatief dicht staat (dicht bij wat?) ...




    het brandvlak de vangspiegel

    de lichtbundels vangen voor de voorwerpen die we zien door het oculair : betekenis van deze zin ??

    de blauwe en groene straal stellen foute stralen voor:

    weerkaatst wordt, moeten we de vangspiegel ...

    Als je de foto hieronder van de lasercollimator bekijkt ...

    BeantwoordenVerwijderen

Voor vragen, kan je hier terecht

Naam

E-mail *

Bericht *