Welkom!

Beste bezoeker,

Via deze blog willen wij u graag op de hoogte houden van onze geïntegreerde proef en wat meer uitleg geven over het onderwerp.
Onze geïntegreerde proef is het bouwen van een kofferdobson.

Om u even wat wegwijs te maken in het doorschakelen op onze blog: bovenaan vindt u verschillende tabs, voor elke stap we hebben genomen in onze GP kan u terrecht op een pagina.
Wees ook niet bang om even onze foto's te bekijken!

Met vriendelijke groet,
de kijkerbouwers!

zaterdag 19 oktober 2013

Polijsten

(foto's van deze namiddag: https://drive.google.com/folderview?id=0B_DxTXgNP-8wWjktOWpxWkJ6U3M&usp=sharing)
Na het slijpen van onze hoofdspiegel werd het tijd voor stap 2: het polijsten van de spiegel.

Om onze spiegel verder te bewerken, moeten we gebruik maken van nog fijnere korrels. Maar omdat de korrels gevaarlijk zijn om krassen te bekomen, maken we gebruik van ceriumoxide.
Onder de microscoop kan je zien dat de structuur van ceriumoxide bestaat uit bolletjes, zodat er weinig kans is op krassen. (http://staff.aist.go.jp/nomura-k/common/STRUCIMAGES/CeO2.gif)

Op deze webcursus van Philippe Mollet, staat het verschil uitgelegd tussen polijsten en slijpen.
(http://www.mollet-cornelis.be/telescoopbouw/page23.html)


Verschil tussen polijsten en slijpen:
SLIJPEN: Bij het slijpen rollen de korreltjes slijppoeder heen en weer tussen de twee schijven, terwijl ze onder redelijke hoge druk staan. Door de scherpe kantjes van de korrels ontstaan minuscule barstjes in het glas, waarna schilfertjes glas loskomen. Hoe fijner het poeder, hoe fijner die schilfers en dus ook hoe fijner de resulterende putjes.POLIJSTEN: Bij het polijsten kunnen de korrels polijstpoeder niet heen en weer rollen: ze blijven immers haperen in de polijstpek. Daarom ontstaan er ook geen barstjes in het glas. De hoge druk die ontstaat door de scherpe puntjes, gekoppeld aan de beweging, zorgt voor een grote warmteontwikkeling. Daardoor gaan de bovenste glasmoleculen licht vloeibaar worden, waardoor de resterende putjes in het glas opgevuld raken.
                       slijpen                                                                   polijsten
Voor het polijsten heb je dus 2 zaken nodig, uiteraard ceriumoxide en een pek.
Een pek is een soort hars dat er uitziet als een wafelijzer:
De pek is even groot als onze spiegel.


Het polijsten is in principe hetzelfde als slijpen, maar correcter. We spreken hier van miljoensten van een mm. Maken we een foutje in het begin is dit niet zo erg, maar maken we bv. een fout in de laatste beweging, dan kunnen we voor een uur ons bezighouden met het corrigeren.
Om even kort te zeggen: polijsten zorgt ervoor dat we door de spiegel kunnen kijken.

En dan begonnen we eraan:


Eerste stap: net zoals bij het slijpen, moeten we eerst het poeder, hier ceriumoxide, op de spiegel smeren. We beginnen met mirror on top, zo polijsten we meer de binnenkant van de spiegel. Mirror on top doen we een uur, en dan schakelen we over aan tool (de pek) on top.
Water moeten we niet toevoegen aan het ceriumoxide. Omdat het polijsten wat meer spierkracht en  wat harder aanvoelde, maakten we gebruik van een soort zuignap om de spiegel vast te houden, en zo meer druk konden geven tijdens de bewegingen. De bewegingen bleven hetzelfde in vergelijking met het slijpen, het enige verschil was dat we trager moesten doen en meer moesten drukken op de spiegel. Na een tijdje kregen we met de bewegingen een piepgeluidje, maar dat was positief.

Onze mentor voor de GP, dhr. Platteeuw, vergezelde ons deze namiddag en wou het polijsten ook eens proberen.Ondertussen zijn we al bezig met de tool on top. Dit moesten we een langere tijd doen omdat dit belangrijk is. Tool on top zorgt ervoor dat de randen meer gepolijst worden, i.v.m. de mirror on top, die de binnenkant van de spiegel bewerkt. Hier moesten we extra voorzichtig zijn en goed teamwork leveren.


Na een tijdje versleet onze pek. Maar door een handig trucje van dhr. Grootaerd konden we dit herstellen. Door middel van muggengaas brachten we weer kleine vierkantjes in de vormen op de pek. Als we dit niet doen, bestaat er een kans dat je spiegel komt vast te zitten met de tool, omdat de ruimte ertussen vacuüm wordt.

Om de muggengaas te drukken in de pek, moest Jonas 5 minuten lang op de pek staan.

Op deze video zie je de methode om te zien hoe goed we aan het polijsten waren. In het begin, als we de laser over onze spiegel schenen, dan zagen we de reflectie van de laser aan de bovenkant van de spiegel, en zagen we 3 reflecties: boven, in het midden en beneden. Naarmate we meer polijstten, gaat de reflectie meer op de tafel gebeuren, en gaan we maar 2 reflecties zien: de reflectie bovenin is verdwenen omdat de spiegel glanst.

Na een namiddag zwoegen zijn we tot dit resultaat gekomen. Onze spiegel is weer glanzend en we kunnen nu beginnen met allerlei tests om de foutjes te corrigeren van onze spiegel. Een van die tests is de Foucault-test. Deze test voeren we uit in Gent, in de herfstvakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor vragen, kan je hier terecht

Naam

E-mail *

Bericht *