Welkom!

Beste bezoeker,

Via deze blog willen wij u graag op de hoogte houden van onze geïntegreerde proef en wat meer uitleg geven over het onderwerp.
Onze geïntegreerde proef is het bouwen van een kofferdobson.

Om u even wat wegwijs te maken in het doorschakelen op onze blog: bovenaan vindt u verschillende tabs, voor elke stap we hebben genomen in onze GP kan u terrecht op een pagina.
Wees ook niet bang om even onze foto's te bekijken!

Met vriendelijke groet,
de kijkerbouwers!

woensdag 5 maart 2014

Eerste keer waargenomen

(FOTO'S: Waarnemingen)



De sterrenkijker heeft een eindje bij Jonas gestaan. Daar heeft hij al enkele pogingen gedaan om de maan te zien. Maar meestal was het bewolkt, en had hij miserie met scherpstellen.
Vandaag hebben Michiel en ik eens een poging gedaan. En dat is aardig goed gelukt voor de eerste keer.
De telescoop stond misschien ook niet op de meest ideale plaats. We stonden in de Capucienenstraat te Ieper. Dus er is redelijk veel licht. Maar dit was zo erg niet om enkel nog maar de maan te bekijken.

Eerst en vooral moesten we de telescoop opnieuw uitlijnen, collimeren dus om het moeilijker te zeggen. Hoe we dit doen kunt u terug vinden bij de tab 'Gent: afwerken koffer' bovenaan de blog.

Maar we waren nog niet klaar om te kijken naar de maan. Onze volgende vraag was: 'Welk oculair moeten we nu gebruiken om volledig de maan erop te krijgen'? De vergroting kunnen we eenvoudig berekenen door de brandpuntsafstand van onze telescoop (1250mm) te delen door die van het gekozen oculair. Het grootste oculair dat wij voor het moment hebben is 17mm (hoe groter het oculair, hoe kleiner de vergroting).
Dus we hebben ongeveer een vergroting van 74. We beschikken ook nog over een oculair van 10mm en een oculair van 6,5mm. Dus een vergroting van 125 en een vergroting van ongeveer 192.
We hebben dus in het begin een oculair van 17mm gebruikt.

Daarna gingen we opzoek naar de maan doorheen de zoeker. De zoeker heeft een kleine vergroting, waarmee je je enkel kunt oriënteren op het hemellichaam dat je wilt zien. Dus zochten we eerst de maan doorheen de zoeker. Eenmaal we die gevonden hadden was het nog een kwestie van een beetje teamwork om de maan ook doorheen het oculair te zien. Ik keek door de zoeker en Michiel keek door het oculair. Zo kon ik Michiel begeleiden, en omgekeerd. Later zullen we dit wel allemaal alleen kunnen, nu is het nog zoeken natuurlijk. Eenmaal we de maan in beeld hadden, moesten we nog even scherpstellen Toen waren we stil als we de maan zagen. Het was al prachtig voor een eerste keer. Het was wel jammer dat het maar een kwart van de maan was, en er was al snel bewolking die de pret bederfde. Hier heb je enkele foto's van de maan (de foto's zijn gewoon genomen met een digitale camera die we tegen het oculair hielden, vandaar de slechte kwaliteit):






Hieronder een filmpje van hoe we de maan hebben waargenomen, prachtig om te zien, die maan.


Toen beslisten we maar om eens te kijken naar Jupiter. We dachten eerst dat het Venus was, omdat dat normaal het helderste object aan de sterrenhemel is. Na de zon en de maan natuurlijk. Maar het blijkt dat we naar Jupiter aan het kijken waren.  Dit was al wat meer zoeken, maar als we eenmaal Jupiter in de zoeker hadden ging het snel. Toen hebben we ook eens het oculair van 10mm getest, en uiteindelijk die van 6,5mm. Op één van de foto's (zie tab bovenaan) zie je 3 van de 4 manen van Jupiter. Vandaar bedankt  Dhr. Vanbeselaere om ons te verbeteren (ook hier is het slechte kwaliteit):



Daarna zijn we op zoek gegaan naar de Poolster. Hieronder zie je trouwens hoe je de Poolster kunt vinden.


De Poolster staat vanuit hier ook laag aan de horizon, waardoor hij knippert. Deze hebben we ook met alle 3 de oculairs bekeken. Dit vonden we beide een mooi hemellichaam, en ook omdat die knippert natuurlijk.
Hier heb je een foto van de Poolster (ook hier is het slechte kwaliteit):



Na deze spannende avond, hebben we ook nog eens een kijkje genomen naar ''Mars'':




FOTO'S VAN DEZE AVOND : https://drive.google.com/folderview?id=0B_DxTXgNP-8wVnNtYkp2ZkhkQnc&usp=sharing

(Bronnen: http://www.sterrenkijker.nl/oculairs.html ;  http://www.spacepage.be/artikelen/waarnemen/telescopen-en-accessoires/wat-verwacht-u-van-een-telescoop ;
http://www.astroblogs.nl/2013/01/09/waarom-fonkelen-de-sterren/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor vragen, kan je hier terecht

Naam

E-mail *

Bericht *