Na een leuke en vermoeiende namiddag zit de eerste slijpbeurt van de spiegel er op. Het slijpen was een leuke ervaring. (Ook al kon ik (Michiel) niet volledig meehelpen met het slijpen zelf, reden hiervan is een sleutelbeenbreuk.) Iedereen hielp zijn steentje bij, ook al waren we maar met 3! Jonas kon er niet bij zijn vandaag...
Eigenlijk waren we met 5, zonder de hulp van Dhr. Grootaerd en Dhr. Dubois zou het niet gelukt zijn. Ze hielpen ons waar nodig en leerden ons de beste technieken om te slijpen. Ze vertelden ook wat interessante weetjes over de sterrenkunde en de telescoopbouw.
Er waren 2 namiddagen voorzien voor het slijpen met verschillende poeders, maar wij deden dit in 4 uur. Een record vertelde Dhr. Grootaerd ons! Daar zijn we al fier op, dat nog niemand ons dit voordeed.
Meer nog, het resultaat is zeer mooi! We hebben perfect geslepen. Er blijken weinig krassen op de spiegel te zijn. Maar op het einde is er toch iets misgelopen en hebben we blijkbaar een stukje verloren uit de spiegel, maar zal niet zorgen voor verdere problemen.
Volgende week is er een tweede afspraak in het AstroLAB IRIS, waar we gaan polijsten.
Verschillende taken en stappen tijdens het slijpen:
Het principe van het slijpen is om een parabool te vormen in de spiegel met een bepaalde diepte. Dit doen we met behulp van een tool. De tool is een
bolle spiegel die onze spiegel
hol gaat maken.
De methode om dit te doen is door met de tool over de spiegel te wrijven, met bepaalde bewegingen, en met poeder tussenin. Na een bepaalde tijd draaien we dit om, en gaan we met de spiegel over de tool wrijven. Dit is om de spiegel op alle plaatsen te kunnen bewerken.
|
Eerste stap: poeder strooien op de spiegel of op de tool. De verschillende poeders zijn: 180,240,320 en 500. Na een aantal minuten slijpen moeten we weer nieuw poeder op de spiegel strooien, omdat het slijpen wat moeilijker begint te gaan.
|
|
Tweede stap: water op het poeder. Bij de fijne poeders is het bijvoegen van water niet nodig, omdat deze al vermengd zitten met water. Bv de poeder 320 en 500 zaten vermengd met glycerine om het langer nat te houden. |
|
We plaatsen de tool, of spiegel, op elkaar en beginnen met de bewegingen. De verschillende bewegingen zijn: de W-vorm, de I-vorm en de 8 vorm. Dit wisselen we constant af om een mooie parabool te creëren. |
|
Na het slijpen met een bepaald poeder, moeten we de diepte van de spiegel gaan
meten. Dit doen me door middel van een sferometer. Dit is een toestel met een
metalen schijf die rust op 3 pootjes. In het midden steekt een meetklokje die de diepte
meet tot op 1/100 mm. Met die diepte kunnen we de brandpuntsafstand gaan bepalen.
Voor deze van ons kwamen we uit op een brandpuntsafstand van ongeveer 1m15.
Door altijd maar fijner poeder te gebruiken, de spiegel en tool af te wassen, controleren met de sferometer, kregen we als resultaat:
|
|
Mooie, glanzende spiegel, geen krasje te bespeuren. Als we hem buiten in het licht bekeken, zagen we mooi de vorm, en konden we zelfs de bomen zien reflecteren in de spiegel. Dit is het resultaat van een namiddag hard werken en vooral voorzichtig werken! Op naar de volgende namiddag!
Het interview hebben we nog niet kunnen afwerken, maar dat zal zeker nog gebeuren!
Up to the next!!
|